Форум Васильева

Темы для публикаций и разговоров


Наша школа
30 января 2010 (Мешканець села)

Історія
30 января 2010 (мешканець села)

Вопросы-ответы Интервью Все записи

1

Ip: 91.124.39.28 Тема: Наша школа
давньорус. місто, що було розташов. на тер., яку займає сучасне м. Васильків. Уперше згадується в «Повісті временних літ» під 988 і 996. За словами укладача літопису, вже наприкінці 11 ст. існував переказ про те, що Володимир Святославич хрестився саме у цьому місті. в. виник на рубежі 10–11 ст. і отримав назву за хресним ім’ям Володимира – Василій. 996 Володимир ледве не потрапив у полон до печенігів під стінами в. У вдячність за чудесне спасіння він дав обітницю побудувати у в. церкву Преображення Господня. До часів Ярослава Мудрого в. залишався укріпленим форпостом на кордоні зі степом.

Укріплена частина міста сягала бл. 30 га. в. мав 3 лінії укріплень, дитинець займав пл. 0,9 га. Проіснував до серед. 13 ст., коли був зруйнований під час монголо-татарської навали.

30 января 2010

Ip: 91.124.39.28 Тема: Наша школа

археологічна пам’ят ка – 1) давньорус. місто на березі Дністра, залишки якого розташов. біля сучасного с. Василів Заставнівського р-ну Чернів. обл. в. згадується в Галицько-Волинському літописі у розповіді про події 1230, коли кн. Данило Галицький, переслідуючи ворогів, переправився через р. Дністер біля цього міста. Розташов. у прикордонній зі Степом зоні, в. відігравав значну роль в обороні пд. рубежів Галицько-Волинського князівства та в міжнар. торгівлі. Як і ін. міста, складався з двох осн. частин – дитинця (урочище Замчище, 1,4 га) та посаду, навколо яких знайдено кілька приміськ. селищ. Під час розкопок виявлено численні археол. пам’ятки, а також залишки дерев’яної церкви та білокам’яного тринефного храму. В останньому, крім кам’яних саркофагів, були виявлені кістниці (приміщення, де специфічно зберігаються скелети людей), не характерні для більшості регіонів Русі.

30 января 2010


1


  Закрыть  
  Закрыть